Engelska

Koncentrat

Koncentrat

23 juni - 17 juli 2005

Koncentrat - ung form

Koncentrat – ung form är en grupputställning med totalt 35 formgivare och designgrupper som Fredrik Helander valt ut i ett försök att scanna av samtiden för att se vad som är typiskt för designen av i dag.

– Jag fastnade för mångfalden, säger Fredrik Helander. I dag kan och får alla synas och alla uttrycksformer accepteras. Jag vill sammanföra alla olika uttryck och visa upp dem i ett rum som en helhet.

Utställningen är ett koncentrat av dagens svenska designscen där alltifrån traditionellt konsthantverk till idébaserad och konceptuell formgivning (som ifrågasätter vad design är) blandas.

Radikalslöjd, textil, glas, illustration, möbeldesign m.m. i många olika material och uttryckssätt blandas i utställningen som blir en sorts scenografi där de enskilda föremålen bildar en rumslig enhet.

– Jag har arbetat i nära dialog medformgivarna för att välja ut föremålen, säger Fredrik Helander. Att formgivarna känner delaktighet och att arbetet präglas av stor öppenhet har varit viktigt i arbetet.

De utställande formgivarna i Koncentrat – ung form är Zandra Ahl, Peter Andersson, Rose Marie Andersson, Patrik Bengtsson, Thomas Bernstrand, Tobias Birgersson, Daniel Bjugård, Anna Danielsson, defyra, Annika Ekblom, Klara Eriksson, Louise Hederström, Io Studio, Erica Jacobson, Phet Jitsuwan, Nina Jobs, Kristina Jonasson, Björn Kjelltoft, Matti Klenell, Lagombra, Fredrika Linder, Pontus Lindvall, Hanna Ljungström, Karin Lundberg, Eva Marmbrandt, MOF, Pappelina, Lars Pettersson, Morgan Rudberg, Eva Schildt, Slicker, Per B. Sundberg, Sara Szyber, Teresa & David, Petra de Verdier.

 

Curatorn Fredrik Helander är utbildadvid Konstfack i Stockholm, examen 2001. Arbetar idag som konstnär och frilansande curator. Fredrik är mannen bakom de nyskapande konsthändelserna ”Hemma hos; Fredrik” som bygger på lust och spontanitet och visats i olika lokaler där konst, design och formgivning presenterats i hemmiljö.

I Moderna Museets programserie, Här och Nu! var Fredrik Helander en av de fyra konstnärer som bjöds in för att curera sina egna programkvällar. Fredriks handlade om arkitektur och boende. Han har även bl.a. samproducerat konstutställningen Invasion för Dunkers kulturhus i Helsingborg.

 

Nivå 125 Båstad, Finnsbovägen 277, 269 96 Båstad,
Telefon: 0431-706 96, E-post: info@niva125.se

© 2011 Nivå125 Båstad » Logga in