Engelska

Mårten Medbo

Mårten Medbo

Lilla galleriet 16 juli - 31 augusti 2008

I lilla galleriet visar Mårten Medbo nya skålar i djupslipat glas. En teknik och form som skiljer sig väsentligt från hans tidigare arbeten, som varit merorganiskt amorfa till sin karaktär.

Så härbeskriver Mårten Medbo själv sina nya glasobjekt:

– Det djupslipade glaset, har för mig representerats av det tunga, konservativt pretentiösa i skepnad av tunga Orreforsvaser, askfat, skålar med mera. Alltid blåsta i klaraste kristall. De övningar jag var tvungen att göra i den tekniken under min lärotid på Konstfack har etsat sig in som något av det tråkigaste under hela min utbildning. Just därför, har utmaningen att lyckas lyfta in tekniken i ett mer samtida sammanhang nästan blivit till enbesatthet hos mig.

– Nu känns det som om jag äntligen har fått vittring på hur tekniken kan utnyttjas. I skålarna har lager av färger lagts på varandra. Slipningen har sedan blottlagt dessa lager. Skålarna har inte högglanspolerats utan lämnats med en rå yta som syrapolerats för färgen och deoptiska effekternas skull. Några av skålarna har två lager, ett klart och ett färgat medan andra har upp till 5 lager färg. Hantverksmässigt ligger det en stor utmaning i att lyckas anpassa färglagrens tjocklek med slipningen så att det önskade resultatet uppnås.

 

Nivå 125 Båstad, Finnsbovägen 277, 269 96 Båstad,
Telefon: 0431-706 96, E-post: info@niva125.se

© 2011 Nivå125 Båstad » Logga in